Kur skatās vecāki? Lielbritānijā hospitalizēti četrus gadus veci "smēķētāji"

tautaruna.lv 3.maijs, 16:30
 
pexels.com
Lielbritānijā līdzīgi kā citviet, tai skaitā arī Latvijā, amatpersonām nākas cīnīties ar nopietnu problēmu jauniešu vidū - smēķēšanu. Precīzāk nevis ierasto cigarešu smēķēšanu, bet gan elektroniskajām cigaretēm, kas pateicoties dažādiem "patīkamiem" aromātiem, piesaista arvien lielāku pusaudžu uzmanību. 

Medijs "The Sun" ziņo, ka Lielbritānijā līdzīgi kā Latvijā strauji pieaug elektronisko cigarešu smēķēšanas popularitāte nepilngadīgo jauniešu un pat bērnu vidū.

Pērn Lielbritānijā slimnīcās tika nogādāti 50 bērni, kuri piedzīvoja veselības problēmas, smēķējot elektroniskās cigaretes, kas ir aizliegtas līdz 18 gadu vecumam.

Satraucošs ir fakts, ka 11 no slimnīcā nogādātajiem bērniem bija četrus gadus veci vai jaunāki.

Ik gadu palielinās to cilvēku skaits, kas nokļūst slimnīcā pateicoties elektronisko cigarešu smēķēšanai. 2020. gadā Lielbritānijas slimnīcās pēc elektronisko cigarešu smēķēšanas tika nogādāti seši bērni, kas bija jaunāki par 19 gadiem, neviens no tiem nebija pirmsskolas vecuma bērns.

Izsakot procentuāli, pirms četriem gadiem vien 6% no slimnīcās nogādātajiem cilvēkiem saistībā ar veselības problēmām, kuras radījušas elektroniskās cigaretes, bija pusaudži, 2023. gadā tie jau bija 14%.

Pētījums liecina, ka kopējais jauniešu un pieaugušo skaits, kas slimnīcā nogādāti elektronisko cigarešu izraisītu veselības problēmu dēļ, palielinājies par 276%. Sāra Makfadiena, "Asthma + Lung U politikas un sabiedrisko lietu vadītāja, sacīja, ka šie skaitļi ir "dziļi satraucoši".

Pediatrijas elpceļu medicīnas profesors Džonatans Grigs norāda, ka elektroniskās cigaretes šķiet pievilcīgas bērniem, pateicoties to dažādajiem patīkamajiem aromātiem. Viņš brīdināja, ka bērni, kuri šobrīd smēķē elektroniskās ierīces, nākotnēs sāks smēķēt parastās cigaretes.

Šogad janvārī Lielbritānijā vien hospitalizēti 20 cilvēki, kuriem radušās veselības problēmas no elektroniskām cigaretēm, trīs no tiem bija 19 gadus veci vai jaunāki.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas