Atklāti pilota pēdējie vārdi īsi pirms traģiskās aviokatastrofas Eiropā pirms 31 gada

tautaruna.lv 11.maijs, 4:30
 
pexels.com
1992. gada 4. oktobrī Eiropā notika traģiska aviokatastrofa. "Boeing 747" avarēja neilgi pēc pacelšanās. Kravas lidmašīna "El Al Flight 1862" nogāzās īsi pēc izlidošanas no Amsterdamas lidostas.

Aptuveni 200 cilvēku gāja bojā, jo lidmašīna ietriecas daudzīvokļu ēkā, vēsta "The Sun".

Tā ir bijusi nāvējošākā aviācijas katastrofa, kāda jebkad notikusi Nīderlandes teritorijā.

Lidmašīna bija ceļā no ASV uz Izraēlu. Tā veica īsu pieturu Amsterdamā 4. oktobrī, lai pēcāk dotos uz galamērķi. Septiņas minūtes pēc lidmašīnas pacelšanās no Amsterdamas Šipholas lidostas divi no četriem lidmašīnas labā spārna dzinējiem nokrita. Viens no dzinējiem bija atdalījies no spārna un sabojāja spārna līstes, pirms atsitās pret citu dzinēju un parāva to līdzi.

Aculiecinieki uz zemes dzirdēja skaļu blīkšķi un redzēja krītam no debesīm detaļas un dūmu mutuļus.

Viens no pilotiem Arons Ohads nekavējoti nosūtīja signālu gaisa satiksmes vadībai un teica: "Krītam, 1862, krītam, krītam, atkārtoju, krītam." Fonā bija dzirdams kapteinis Ičaks Fukss, kurš ebreju valodā deva norādījumus Ohadam pacelt atlokus un nolaist šasiju.

Lidmašīna nogāzās no debesīm un ietriecās divos daudzdzīvokļu namos Amsterdamas Bijlmermēras apkaimē. Lidmašīnai eksplodējot, desmitiem dzīvokļu tika iznīcināti.

Traģēdijā gāja bojā visi četri lidmašīnā esošie cilvēki. Policija paziņoja, ka kopumā traģēdijā gājuši bojā vairāk nekā 200 cilvēku. Lidmašīnas avārijā tika ievainoti 26 cilvēki.

Sešus gadus pēc katastrofas atklājās, ka lidmašīnā tika pārvadāts zarīns - nervu paralītiskais aģents. Tādējādi izplatījās dažādas teorijas, kas patiesībā notika liktenīgajā dienā, iespējams, tika slēptas pēdas par lidmašīnā esošo kravu. Zarīns ir viens no toksiskākajiem cilvēkiem zināmajiem nervu aģentiem.

Simtiem vietējo iedzīvotāju pēc avārijas ziņoja par veselības problēmām, tostarp depresiju, apātiju un elpošanas problēmām.

Izmeklētāji atklāja, ka lidmašīnas dzinēji nokrituši pārslodzes dēļ.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

11.maijs

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas